Η Πώληση Μέσω Internet είναι το Μέλλον της Επιχείρησης σου

Πώληση μεσω internet

Η Πώληση Μέσω Internet είναι το Μέλλον της Επιχείρησης σου

Πολλοί επιχειρηματίες (νέοι και παλαιοί) αναρωτιούνται αν αξίζει να επενδύσουν στην πώληση μέσω ίντερνετ. Είναι γεγονός ότι κυκλοφορούν πολλοί μύθοι που ίσως κάνουν δύσκολο να καταλάβεις το γιατί αξίζει, αλλά και τι πρέπει να περιμένεις από την πώληση μέσω ίντερνετ. Ειδικά αν οι γνώσεις σου για ηλεκτρονικό εμπόριο και το digital marketing είναι περιορισμένες, τότε ίσως χρειαστείς λίγη βοήθεια.

Πριν αναφέρω μερικά από τα πλεονεκτήματα που έχουν οι πωλήσεις μέσω ίντερνετ, θα ήθελα να σου πω μια μικρή ιστορία.

Πρόσφατα συναντήθηκα με ένα υποψήφιο πελάτη. Θέλοντας να καταλάβω τα κίνητρα του τον ρώτησα: «Γιατί στράφηκες στη λύση του ηλεκτρονικού καταστήματος; Γιατί το προτιμάς από ένα φυσικό μαγαζί;». Η απάντηση του ήταν πολύ απλή και ταυτόχρονα αφοπλιστική: «Σε μια βόλτα γύρω από το σπίτι μου μέτρησα τουλάχιστον 30 κλειστά καταστήματα που δεν φαίνεται ότι θα ανοίξουν ξανά σύντομα. Από την άλλη βλέπω όλες οι μεγάλες επιχειρήσεις να επενδύουν στη δημιουργία eshop. Αυτό ήταν που με έκανε να αποφασίσω την επένδυση στην πώληση μέσω ίντερνετ».

Θεωρώ πως μέσα σε 2-3 προτάσεις μπόρεσε να συνοψίσει όλη την τεράστια αλλαγή που γίνεται σήμερα στο εμπόριο σε παγκόσμια κλίμακα: την μετάβαση από την προσωπική στην ηλεκτρονική πώληση.

Γιατί Συμφέρει η Πώληση Μέσω Ίντερνετ;

Θα μπορούσαμε να πούμε πολλά επιχειρήματα ως απάντηση. Ας  δούμε όμως μόνο 4 βασικά κέρδη που έχεις όταν κάνεις πωλήσεις μέσω internet.

#1. Μικρότερο Κόστος Επένδυσης

Σκέψου το κεφάλαιο που απαιτείται για να ανοίξεις ένα φυσικό κατάστημα ή μια επιχείρηση: ενοίκια, κόστος διαμόρφωσης χώρου και εξοπλισμού, κόστος εμπορευμάτων, προσωπικό. Επίσης θα καταβάλεις πολλή προσωπική εργασία  και σίγουρα πολλή υπομονή μέχρι να ξεμπερδέψεις με την γραφειοκρατία και τις διάφορες άδειες που ίσως χρειαστείς.

Ένα ηλεκτρονικό κατάστημα έχει συγκριτικά πολύ χαμηλότερο κόστος δημιουργίας, ελάχιστο ετήσιο κόστος συντήρησης, δεν απαιτεί να υπάρχει μεγάλο απόθεμα εμπορεύματος (σε πολλές περιπτώσεις μάλιστα καθόλου) και δύσκολα θα απαιτήσει να υπάρχει προσωπικό. Επίσης οι διαδικασίες για να καταστήσεις νόμιμη την επιχείρηση σου είναι ευκολότερες και δεν χρειάζεσαι συνήθως ειδικές άδειες, που θα σε φέρουν σε επαφή με περισσότερες δημόσιες υπηρεσίες.

Αυτή η μεγάλη διαφορά τους, κάνει την πώληση μέσω ίντερνετ σαφώς ποιο ελκυστική επιλογή, αφού μειώνει το ρίσκο σου και κάνει ευκολότερη την είσοδο στην αγορά.

#2. Πουλάς σε Μεγαλύτερη Αγορά

Ένα φυσικό κατάστημα σε περιορίζει ως προς το που θα πουλήσεις. Ειδικά αν απευθύνεσαι σε μια τοπική αγορά, τότε πραγματικά έχεις στενά όρια. Αυτά καθορίζονται από τον πληθυσμό της περιοχής σου ή από τη γεωγραφική κάλυψη που μπορείς να επιτύχεις.

Στην πώληση μέσω ίντερνετ όμως πρακτικά δεν υπάρχουν όρια.  Μπορείς να πλησιάσεις υποψήφιους πελάτες κυριολεκτικά σε κάθε γεωγραφικό μήκος και πλάτος. Αρκεί να τους προσφέρεις κάτι που θέλουν να αγοράσουν σε μια ελκυστική τιμή. Το ηλεκτρονικό κατάστημα σου είναι 24 ώρες την ημέρα (χωρίς γιορτές και αργίες) ανοικτό και διαθέσιμο να τους εξυπηρετήσει. Δεν έχει σημασία αν θα μπουν σε αυτό δύο, τρεις ή εκατόν τρεις πελάτες την ίδια στιγμή. Μπορούν να εξυπηρετηθούν όλοι ταυτόχρονα με τον καλύτερο τρόπο.

Θέλεις να ακούσεις και το ποιο σπουδαίο; Με όλους αυτούς τους πελάτες που θα μπουν να αγοράσουν, σπάνια θα χρειαστεί να ασχοληθείς εσύ ή να κάνεις προσωπική πώληση. Αν το ηλεκτρονικό κατάστημα σου έχει φτιαχτεί με σκοπό να παρέχει μια ολοκληρωμένη εμπειρία στον επισκέπτη, εσύ θα πρέπει να κάνεις ελάχιστα πράγματα.

Αυτό μας φέρνει στο τρίτο πλεονέκτημα της πώλησης μέσω ίντερνετ. Δες το στη συνέχεια.

#3. Ευελιξία στο Πώς Θα Εργάζεσαι

Ίσως είσαι ο άνθρωπος που δεν του αρέσει να περιορίζεται σε ένα χώρο εργασίας για πολλές ώρες. Αν σε κουράζει η υποχρεωτική παρουσία σε ένα φυσικό κατάστημα για ένα συγκεκριμένο ωράριο, η πώληση μέσω ίντερνετ σου δίνει την ελευθερία που θέλεις.

Έχεις την ευελιξία να επιλέξεις τον τόπο εργασίας σου και το ωράριο σου. Ασφαλώς αυτό δεν σημαίνει πως εσύ θα κάθεσαι και οι πωλήσεις θα έρχονται μόνες τους. Αλλά σκέψου πόσο διαφορετικό είναι να εργάζεσαι από το χώρο σου στο χρόνο που θέλεις εσύ.  Δεν είναι λυτρωτικό να  γλυτώνεις την ταλαιπωρία των καθημερινών υποχρεωτικών μετακινήσεων από και προς την εργασία σου;

#4. Μπορείς να Κάνεις Καλύτερο Marketing

Όπως είναι φανερό η μετάβαση στην εποχή της ηλεκτρονικής πώλησης επηρεάζει και το marketing της επιχείρησης σου. Χρειάζεσαι marketing με μικρότερο κόστος και πολύ μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα, αφού πλέον απευθύνεσαι σε μεγαλύτερη αγορά. Με άλλα λόγια έχεις ανάγκη το growth hacking marketing.

Το growth hacking marketing με τα διάφορα εργαλεία του μπορεί να σε φέρει σε επαφή όχι απλά με πιθανούς πελάτες, αλλά με ανθρώπους που ψάχνουν συγκεκριμένα το προϊόν σου. Μπορεί να τους πάρει από το χέρι και να τους φέρει στην πόρτα σου. Να τους καθοδηγήσει στο τι να επιλέξουν. Να τους δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζονται για να αποφασίσουν. Να τους βοηθήσει να αγοράσουν και μετά να τους δώσει κίνητρα να σε διαφημίσουν στους φίλους τους. Και όλα αυτά βέβαια χωρίς την μεσολάβηση προσωπικού πώλησης.

Αν Θέλεις να Κερδίσεις Πελάτες Μέσω Internet Μπορούμε να σε Βοηθήσουμε!

Καθώς διάβαζες τα παραπάνω είμαι σίγουρος ότι σε κάποιο σημείο βρήκες το κίνητρο που θέλεις για να επενδύσεις στην πώληση μέσω ίντερνετ. Ταυτόχρονα όμως ίσως σε φοβίζει το ότι δεν ξέρεις πολλά για την δημιουργία ηλεκτρονικού καταστήματος.

Είναι φυσιολογικό να έχεις ερωτήματα όπως: «Πώς γίνεται ένα ηλεκτρονικό κατάστημα; Πόσο εύκολο είναι να το διαχειριστώ; Πρέπει να έχω ειδικές γνώσεις για να το δουλεύω; Πως μπορώ να πουλάω νόμιμα; Πόσα χρήματα θέλει η δημιουργία και η προώθηση του;»

Αυτά και πολλά άλλα είναι ερωτήματα που στην Bizz απαντάμε καθημερινά σε ανθρώπους που θέλουν να επενδύσουν στην πώληση μέσω ίντερνετ. Μάλιστα επειδή η κάθε επιχείρηση είναι μια ξεχωριστή περίπτωση, που έχει διαφορετικές ανάγκες και χαρακτηριστικά, πριν απαντήσουμε προτιμάμε να έχουμε μια συνάντηση γνωριμίας.

Αν θέλεις και εσύ να μάθεις περισσότερα για την πώληση μέσω ίντερνετ, ξεκίνα με το απλό: συμπλήρωσε τα στοιχεία σου στην φόρμα επικοινωνίας και θα έρθουμε άμεσα σε επαφή μαζί σου.