Πώς τα Google Ads και το SEO Αποδίδουν Καλύτερα Μαζί

Πώς τα Google Ads και το SEO Αποδίδουν Καλύτερα Μαζί

Η πληρωμένη διαφήμιση στο internet αν και γενικά φέρνει ποιο γρήγορα αποτελέσματα από το SEO, απαιτεί προσοχή για να μην γίνεται σπατάλη του διαθέσιμου budget.

Όταν ετοιμάζεστε να τρέξετε μια καμπάνια Google Ads, μια ερώτηση που πρέπει οπωσδήποτε να κάνετε είναι: «‘Έχω βελτιστοποιήσει το site μου με πρακτικές SEO;» Το SEO (βελτιστοποίηση για τις μηχανές αναζήτησης) επηρεάζει την κατάταξη και την ορατότητα σας στη μηχανή αναζήτησης για βασικά keywords.

Το SEO επηρεάζει επίσης την απόδοση σας στο Google Ads.  Δεν το ξέρατε;

Δείτε πώς λειτουργεί αυτό.

Πως καθορίζονται τα αποτελέσματα αναζήτησης στη Google;

Όταν χρησιμοποιείτε μια μηχανή αναζήτησης όπως η Google για να αναζητήσετε έναν βασικό όρο ή φράση, η Google χρησιμοποιεί τους ιδιόκτητους αλγόριθμους αναζήτησης για να επιστρέψει τα καλύτερα αποτελέσματα. Τα αποτελέσματα εμφανίζονται στη σελίδα αποτελεσμάτων της μηχανής αναζήτησης (SERP). Η Google παρουσιάζει τα καλύτερα αποτελέσματα στην πιο σχετική αναζήτηση. Είναι σημαντικό να το θυμάστε αυτό.

Σκεφτείτε πόσο απογοητευτικό θα ήταν να αναζητήσετε έναν όρο και να δείτε τα αποτελέσματα σε ένα εντελώς διαφορετικό θέμα. Είναι σαν να βάζετε μια επιχείρηση στο GPS σας και το πρώτο αποτέλεσμα να είναι σε άλλο κράτος. Σε κανέναν δεν θα του άρεσε αυτό.

Γιατί λοιπόν να μην ισχύει η ίδια συνθήκη και για το Google Ads; Ας δούμε πώς βοηθά η Google με αυτό.

Πως προκύπτει το κόστος των Google Ads;

Όταν ρυθμίζετε έναν λογαριασμό Google Ads για πληρωμή ανά κλικ (CPC), εισάγετε λέξεις-κλειδιά (keywords), τίτλους διαφημίσεων, διαφημιστικό κείμενο και διεύθυνση URL προορισμού. Αφού εγκριθεί η διαφήμιση, ρυθμίζετε στη συνέχεια μια προσφορά για τη λέξη-κλειδί. Σε ένα παραδοσιακό σύστημα υποβολής προσφορών CPC, το ποσό αυτό αντιπροσωπεύει το ποσό σε ευρώ που είστε διατεθειμένοι να πληρώσετε όταν κάποιος κάνει κλικ στη διαφήμισή σας. Συνήθως υπάρχουν περισσότερα από ένα άτομα που ανταγωνίζονται τη συγκεκριμένη λέξη-κλειδί στον κόσμο της διαφήμισης. Σε περίπτωση πολλών υποψηφίων, η Google σας κατατάσσει στις θέσεις ένα έως έξι με βάση το μέγιστο ποσό προσφοράς σας.

Μέχρι τώρα αυτά είναι -λίγο ή πολύ- στους περισσότερους γνωστά. Αλλά υπάρχουν περισσότερες λεπτομέρειες για την λειτουργία των Google Ads που σε ενδιαφέρουν αν θέλεις να μην χάνεις χρήματα.


Πως το SEO επηρεάζει το κόστος των Google Ads;

Έσοδα διαφημίσεων

Πώς λειτουργεί το SEO για τη δημιουργία και τη ρύθμιση του Google Ads; Πρόκειται για τη σελίδα προορισμού (landing page) και τις ποινές για την υποβολή προσφορών. Εδώ είναι ένα σημείο που πρέπει να προσέξεις.

Όταν μια διαφήμιση δημιουργείται και εγκριθεί στο σύστημα Google Ads, απαιτείται μια σελίδα προορισμού. Αυτή είναι η σελίδα στην οποία θα προσγειωθεί κάποιος όταν κάνει κλικ στη διαφήμισή σας. Αυτή η σελίδα υποτίθεται ότι παρουσιάζει ένα σαφές μήνυμα σύμφωνα με τη διαφήμιση. Εάν η διαφήμισή σας αφορά σφυριά και χρησιμοποιεί μια λέξη-κλειδί που σχετίζεται με σφυριά (π.χ. σφυριά), κάποιος που κάνει κλικ στη διαφήμισή σας αναμένει να δει κάτι για σφυριά.

Τι γίνεται αν δεν συμβαίνει αυτό;

Λοιπόν, αυτό δημιουργεί απογοητευμένους χρήστες. Οι μη ικανοποιημένοι χρήστες δεν τους αρέσει να χάνουν το χρόνο τους και ενδεχομένως να σταματήσουν να κάνουν κλικ σε διαφημίσεις στο Google. Εάν οι χρήστες σταματούν να κάνουν κλικ στις διαφημίσεις, πώς θα κερδίζει η Google από τις διαφημίσεις αναζήτησης; Καταλαβαίνετε πώς λειτουργεί αυτό;

Πιστέψτε με, η Google δεν είναι μη κερδοσκοπικός οργανισμός να παρέχει τα πάντα δωρεάν. Αντ ‘αυτού, έχει ένα σύστημα για να βγάζει κέρδος. Η καταλληλότητα της σελίδας σας για το SEO (πόσο βελτιστοποιημένη είναι δηλαδή) διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην καμπάνια σας , επειδή επηρεάζει το κόστος της διαφήμισης για κάθε προσφοράς που τοποθετείτε.

SEO Συνάφεια

Στο παραπάνω παράδειγμα μιλήσαμε για μια διαφήμιση σχετικά με τα σφυριά. Η σελίδα που οδηγεί η διαφήμιση πρέπει να έχει μια ισχυρή κατάταξη στα οργανικά αποτελέσματα στον όρο «σφυριά».

Στην πραγματικότητα, η συνάφεια και η αρτιότητα των σελίδων προορισμού χρησιμοποιείται ως συντελεστής ποιότητας που επηρεάζει τη χρέωση του Google Ads. Αν η σελίδα προορισμού αναλυθεί και δεν είναι σχετική με τη συγκεκριμένη διαφήμιση, η Google θα προσθέσει ένα μικρό επιπλέον ποσό στην προσφορά (CPC) των λέξεων-κλειδιών σας. Πρόκειται για ποινή που εφαρμόζεται στην προσφορά σας, η οποία καθιστά το κάθε κλικ ακόμη πιο ακριβό.

Με την ποινή, είναι πιο δύσκολο να μπούμε στις 3 πρώτες θέσεις για διαφημιζόμενους και έχει μεγαλύτερο κόστος  κάθε φορά που κάποιος κάνει κλικ. Στην πραγματικότητα, όσο χειρότερη είναι η βαθμολογία SEO της σελίδας σας, τόσο μεγαλύτερη είναι η ποινή. Είναι φανερό λοιπόν πόσο σημαντικός είναι ο καλός σχεδιασμός καμπάνιας, αλλά και η βελτιστοποίηση SEO των σελίδων προορισμού.

Σχεδιασμός Καμπάνιας Google Ads και SEO

Όταν ρυθμίζετε την καμπάνια σας, φροντίστε να ξεκινήσετε από το τέλος. Σκεφτείτε τις διαφημίσεις που πρόκειται να τρέξετε και να καταλάβετε πού θα οδηγήσει τελικά το κλικ. Πρέπει να βρείτε τις λέξεις-κλειδιά και φράσεις που κάποιος θα πληκτρολογούσε στη μηχανή αναζήτησης, όταν αναζητά τη λύση που διαφημίζετε. Μόλις καθοριστεί, βεβαιωθείτε ότι οι φράσεις και οι ιδέες σας παρουσιάζονται καλά στη σελίδα σας. Είναι πολύπλοκο, αλλά αξίζει τον κόπο μακροπρόθεσμα η εξοικονόμηση κόστους, η υψηλότερη θέση εμφάνισης και η καλύτερη επαφή με τους μελλοντικούς σας πελάτες.

Βρήκατε χρήσιμες της παραπάνω πληροφορίες; Θέλετε περισσότερες ιδέες για επιτυχημένο marketing; Επικοινωνήστε μαζί μας για να συζητήσουμε πως μπορούμε να βοηθήσουμε στην ανάπτυξη της επιχείρηση σας.