Τι Κάνει Ξεχωριστό Έναν Growth Hacker;

Τι κάνει ο growth hacker

Τι Κάνει Ξεχωριστό Έναν Growth Hacker;

Ρωτήστε έναν παραδοσιακό marketer τι είναι o growth hacker. Θα πάρετε διάφορες απαντήσεις από το «είναι απλώς μια λέξη της μόδας στη Silicon Valley» έως το «είναι αυτός που μπορεί να χακάρει τους ανταγωνιστές για λογαριασμό σου».

Δεν αποτελεί λοιπόν έκπληξη ότι υπάρχει μια μεγάλη σύγχυση γύρω από το ρόλο του growth hacker και τι μπορεί να κάνει για την επιχείρηση σας;

Πώς ξεκίνησε ο όρος «growth hacker»

Η φράση χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά το 2010 από τον Sean Ellis. Έκτοτε πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί, με κάποια από αυτά να μην απηχούν την πραγματικότητα.

Το growth hacking είναι το μέλλον του marketing. Οι επιχειρηματίες σήμερα δεν ενδιαφέρονται πλέον για την αόριστη έννοια του “branding” ή για την «δημοσιότητα» που μπορεί να προσφέρει ένα πληρωμένο άρθρο σε ένα blog ή ένα portal.

Θέλουν καθαρούς αριθμούς. Θέλουν απτά στοιχεία. Και κυρίως ενδιαφέρονται για το πόσο όφελος φέρνει μια ενέργεια με δεδομένο κόστος.

Εκεί λοιπόν έρχεται ο growth hacker για να αλλάξει το παιχνίδι.


Τι κάνει  ένας growth hacker;

Ας πάρουμε μια πρώτη ιδέα από τον marketer και συγγραφέα Ryan Holiday: “Ένας growth hacker είναι κάποιος που αλλάζει το playbook του παραδοσιακού marketing και το αντικαθιστά μόνο με ότι είναι μπορεί να δοκιμαστεί, να γίνει αντικείμενο παρακολούθησης και τελικά να κλιμακωθεί“.   

Οι growth hackers δεν παίζουν το παιχνίδι του παραδοσιακού μάρκετινγκ. Εξετάζουμε τις μετρήσεις και δοκιμάζουμε συνεχώς νέες ιδέες. Αλλάζουμε, προσθέτουμε και κόβουμε τις τακτικές marketing για να μεγιστοποιήσουμε την απόδοση της επένδυσης. 

Στη συνέχεια, αναρωτιόμαστε: «Πώς μπορούμε να βελτιώσουμε το προϊόν ή την υπηρεσία του πελάτη μας;»

Οι growth hackers χρησιμοποιούμε τεχνικές marketing χαμηλού κόστους και υψηλής απόδοσης.

Εύλογα θα ρωτήσετε: «Ποιες είναι αυτές οι τεχνικές;».

Η μεγάλη πρόκληση που αντιμετωπίζει το growth hacking είναι πως οι αλλαγές στην τεχνολογία και το marketing τρέχουν με φρενήρεις ρυθμούς. Θα μπορούσαμε να σας δώσουμε μια λίστα με τις “καλύτερες πρακτικές growth hacking”, αλλά μέχρι να τις εφαρμόσετε να έχουν ήδη ξεπεραστεί από τις εξελίξεις.

Έτσι, ακόμα και οι καλύτεροι growth hackers δεν αναμένουν να εκτελέσουν την ίδια διαδικασία ξανά και ξανά προσδοκώντας τα ίδια αποτελέσματα για όλους. Πάντα αναζητούμε τις καλύτερες πρακτικές τη δεδομένη στιγμή και για τον κάθε πελάτη μας ξεχωριστά.


Καλλιεργούμε μια κουλτούρα προσανατολισμένη στην ανάπτυξη

Οι growth hackers είμαστε στοχαστές out of the box, δεν φοβόμαστε τον πειραματισμό και είμαστε καινοτόμοι.

Αξιολογούμε το κοινό και το προϊόν για να βρούμε τον πιο αποδοτικό τρόπο να προσελκύσουμε την προσοχή τους – ακόμα κι αν η μέθοδος αυτή είναι απίστευτα μη παραδοσιακή.

Αυτό μπορεί να σημαίνει θα κάνουμε ενέργειες ανορθόδοξες, όχι τόσο political correct. Ποτέ όμως χωρίς ηθική, παράνομες ή εκτός πλαισίου.

Ο στόχος μας δεν είναι να ακουστεί απλά το προϊόν σας ή η υπηρεσία σας. Βασικός στόχος είναι να κλείσει η πώληση. Να κερδίσετε τον πελάτη. Τίποτα δεν έχει για εμάς μεγαλύτερη σημασία από αυτό.

Οι growth hackers θα προσκολληθούν σε οποιαδήποτε στρατηγική, τεχνική ή μέθοδο για να επιτύχουν το μοναδικό τους στόχο:
Μετρούμενη ανάπτυξη για την επιχείρηση σας!